loader

Novi krug od 750 milijuna eura: narodne obveznice moći će se upisati od srpnja 2024.

Građani će moći upisivati državne obveznice od 1. do 8. srpnja, a država izdanjem trogodišnje, popularno zvane narodne obveznice planira prikupiti 750 milijuna eura.

Postoje dva kanala upisa – digitalni kanal E-RIZNICA te šalteri 170 poslovnica Fine diljem Hrvatske. Nakon što dobiju potvrdu o zaprimljenoj ponudi, građani će samo plaćanje moći obaviti gotovinski, također u Fini, u poslovnicama banaka i poštanskim uredima, te bezgotovinski – putem internetskog bankarstva.

Papirologija za upis obveznica

Državne obveznice će se upisivati u dva kruga, a prvi, od 1. do 8. srpnja do 11 sati, namijenjen je isključivo punoljetnim fizičkim osobama, državljanima Republike Hrvatske, kao i punoljetnim stranim državljanima koji su rezidenti u Hrvatskoj. Ulagač mora imati osobni identifikacijski broj (OIB) i otvoren transakcijski račun (IBAN), važeću osobnu iskaznicu ili putovnicu, a strani državljani i potvrdu o rezidentnosti.

Jedan ulagač može upisati samo jednu ponudu, a ukoliko upis obavlja u ime druge poslovno sposobne fizičke osobe, mora imati i ovjerenu punomoć. Kada je riječ o gotovinskom plaćanju u Fini, za uplate do deset tisuća eura ne plaća se naknada, a za uplate iznad tog iznosa zaračunava se jedinstvena naknada prema Fininom cjeniku.

Nakon što se upis za građane 8. srpnja zatvori, 10. srpnja će se otvoriti za institucionalne investitore i trajat će samo taj dan.

Minimalna kamatna stopa

Ciljani nominalni iznos izdanja je 750 milijuna eura, uključujući i građane i institucionalne investitore, a Ministarstvo financija ima mogućnost prihvatiti i veći, ali i manji iznos od toga.

Minimalna kamatna stopa iznosi 3,10 posto, a konačni tržišni prinos na kupljene obveznice to jest kuponska kamatna stopa, biti utvrđena nakon što institucionalni investitori iskažu svoj interes.

Dospijeće obveznice 12. srpnja 2027. godine

Datum izdanja obveznice će biti 12. srpnja ove godine, a dospijeće 12. srpnja 2027. godine.

Kamata će se isplaćivati jednom godišnje, a dospijeva na godišnjicu datuma izdanja, 12. srpnja 2025. godine, drugu godišnjicu, 12. srpnja 2026., te na datum dospijeća obveznice, 12. srpnja 2027. godine, kada će biti isplaćena i glavnica.

Uz minimalni ulog od 500 eura, građani će u godinu dana na kamatama moći zaraditi 15,50 eura.

Obveznice će biti uvrštene i na Službeno tržište Zagrebačke burze, to znači da će građani moći njima i trgovati, no prezentirani prinos im se garantira samo ukoliko ih drže do dospijeća.

Desetogodišnja obveznica bez izravnog sudjelovanja građana

U nešto više od godinu dana bit će to peto izdanje državnih vrijednosnih papira koje će moći kupiti građani, od toga drugo narodne obveznice.

Podsjetimo, od 22. veljače do 1. ožujka prošle godine oko 45 tisuća građana je u dvogodišnje “narodne” obveznice uložilo 1,34 milijarde eura. Kada se tome pribroje i tri izdanja “narodnih” trezoraca, udio javnog duga kojeg drže građani trenutno premašuje osam posto.

Kada je riječ o ranije najavljivanoj desetogodišnjoj obveznici, bit će izdana 10. srpnja, no ipak će biti namijenjena samo institucionalnim investitorima, što znači da građani u njoj neće moći sudjelovati izravno putem platforme. No, oni koji su zainteresirani, moći će sudjelovati putem brokera.

Komentirajte

All fields marked with an asterisk (*) are required

X