loader

Bespovratna sredstva u turizmu: objavljen natječaj za restorane i turističke agencije

Dobre vijesti stižu iz Ministarstva turizma! Naime, nova bespovratna sredstava za poduzetnike iz turizma su na vidiku. Radi se o nedavno objavljenom natječaju “Konkurentnost turističkog gospodarstva 2023” koji je “težak” oko 2,6 mil. eura.

Tako će Ministarstvo turizma sufinancirati projekte koje će podići konkurentnost turističkog gospodarstva. Naglasak je na zelenoj i digitalnoj tranziciji, a moći se prijaviti restorani, agencije, objekti za krstarenje…

Zelena tranzicija u restoranima

„Za program potpora male vrijednosti u turizmu ove godine osigurali smo gotovo 2,7 milijuna eura. Važno je istaknuti kako po prvi puta sufinanciramo i projekte zelene tranzicije u restoranima, konobama, kletima i gostionicama s cjelogodišnjim poslovanjem, za koje je namijenjeno više od pola osiguranog iznosa. S obzirom da se putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i Višegodišnjeg financijskog okvira financiraju projekti ostalih dionika u turizmu koji doprinose zelenoj i digitalnoj tranziciji, kroz ovaj program potičemo projekte ugostitelja, turističkih agencija i brodova za kružna putovanja, kako bismo svim djelatnostima osigurali potporu na putu prema održivom turizmu“, rekla je ministrica Nikolina Brnjac.

Bespovratna sredstva u turizmu

Tri mjere u programu

Sredstva su dostupna subjektima malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge), registrirani za ugostiteljske i/ili turističke djelatnosti, a program dodjele bespovratnih potpora sastavljen je od tri mjere.

Ugostiteljski objekti

Kroz mjeru A podupiru se postojeći ugostiteljski objekt s cjelogodišnjim poslovanjem koji imaju neko od važećih rješenja iz skupine Restorani – Restoran, Gostionica ili iz skupine Barovi – Konoba ili Klet. Kroz ovu mjeru podupiru se ulaganja u energetski učinkovitu materijalnu imovinu i zelenu tranziciju ugostiteljskih objekata i ulaganja u digitalizaciju i unapređenje radnih procesa u pružanju ugostiteljskih usluga.

Turističke agencije

Kroz mjeru B za turističke agencije upisane u Središnji Registar (trenutno Upisnik MINTS-a) ili one koje imaju Rješenje o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga turističke agencije od nadležnog ureda državne uprave, podupiru se ulaganja u zelenu tranziciju pružanja agencijskih usluga i ulaganja u digitalizaciju i unapređenje agencijskih usluga.

Plovni objekti za krstarenje

Mjera C namijenjena je postojećim plovnim objektima za krstarenje registriranima sukladno Pravilniku o vrstama plovnih objekata nautičkog turizma, a podupiru se ulaganja u zelenu tranziciju.

Prijave do 5. svibnja

Prijave za bespovratna sredstva u turizmu se podnose isključivo online putem sustava eGrađani, na portalu eTurizam (TuRiznica): https://eturizam.gov.hr/

Javni poziv otvoren je do 5. svibnja 2023. godine.

Komentirajte

All fields marked with an asterisk (*) are required

X