loader

Fiskalizacija 2.0: uskoro uvođenje obveze izdavanja e-Računa između poduzetnika

Trenutni oblik fiskalizacije, uveden prije deset godina, propisuje da tvrtke i obrti koji uplate primaju samo virmanskim putem ne moraju imati fiskalizirane račune, dok su e-računi obvezni samo prema javnim tvrtkama i tijelima.

Novi projekt uključivao bi i uspostavu sustava za fiskaliziranje bezgotovinskih računa te novi izvještajni sustav integriran u poslovanje poreznih obveznika, a financirao bi se iz bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Vaše mišljenje je važno

Od 18. siječnja 2023. do 17. veljače 2023. godine, Porezna uprava provodi i anketu čiji će rezultati utjecati na smjer razvoja ovog projekta. Pitanja su vezana uz sadašnje korištenje eRačuna i poslovne procese u kojima su implementirani, kao i o očekivanjima od korištenja eRačuna. Anketa se provodi unutar sustava ePorezne i za njeno rješavanje je potrebno do pet minuta.

Benefiti uvođenja e-Računa

Provedba projekta uključivati će traženje rješenja koja će osigurati koristi za sve porezne obveznike i uključena javno pravna tijela. Neka od njih su:

  • smanjenje broja obrazaca,
  • stvaranje preduvjeta za pred ispunjenost podataka kojim će se poreznim obveznicima omogućiti provjera točnosti ispunjavanja poreznih obveza,
  • doprinos zaštiti okoliša upotrebom eRačuna u cijelom poslovnom procesu sve do digitalne umjesto „papirnate“ arhive računa,
  • mogućnost praćenja i povezivanja računa i prevencija poreznih prijevara vezanih uz povrat PDV-a,
  • potpora u procjeni i praćenju makroekonomskih pokazatelja koji će omogućiti bolje donošenje i praćenje ostvarenja javnih politika,
  • besplatna aplikacija za razmjenu eRačuna za male poduzetnike

Uvođenje e-Računa smanjuje se administrativno opterećenje poreznih obveznika uz smanjene troškove dostave dodatnih podataka, a ujedno se omogućava poreznim tijelima zadovoljavajuća razina potrebnih podataka, ističu iz Porezne uprave.

Uz vas na svakom koraku

Projekt se provodi do kraja 2024. godine, a u svakom trenutku nas možete kontaktirati ovdje za sva pitanja i savjete.

Komentirajte

All fields marked with an asterisk (*) are required

X