loader

Sportska djelatnost i obrt: od 2023. jednostavno pokrenite svoj posao

Početkom 2023. godine stupio je na snagu Zakon o sportu te donio niz novosti i novih mogućnosti za osobe koje se bave sportskim djelatnostima. 

Što je novo? 

Omogućeno je trenerima i kinezioterapeutima, ali i ostalima koji pružaju usluge u sportu (organiziranje i vođenje sportskog natjecanja, posredovanje u sportu, upravljanje sportskom građevinom, upravljački i administrativni poslovi u pravnim osobama u sustavu sporta, fitnes centri) da svoje usluge registriraju i pružaju na tržištu kao obrtnici, a da za način oporezivanja dohotka izaberu paušalno oporezivanje. 

Prije nego što krenete u otvaranje ili doregistraciju obrta za sportsku djelatnost, provjerite je li institucija kod koje ste stekli obrazovanje registrirana u Informacijskom sustavu za sport. 

Ukoliko ne pronađete ustanovu u kojoj ste stekli obrazovanje, svoju diplomu možete poslati Ministarstvu turizma i sporta te će nadležna institucija Vašu diplomu verificirati ili će Vam dati informaciju da ista nije dovoljna za registraciju željene djelatnosti. 

Prema NKD-u moguće je registrirati:   

85.51 Obrazovanje i poučavanje u području sporta i rekreacije 

sportska poduka 

93.11 Rad sportskih objekata 

organiziranje i vođenje sportskog natjecanja 

upravljanje sportskom građevinom 

93.13 Fitness centri 

sportska priprema 

zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje 

upravljanje sportskom građevinom 

93.19 Sportske djelatnosti 

zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje – kineziterapijski program 

posredovanje u sportu 

organizirana izvannastavna školska sportska aktivnost i akademska sportska aktivnost 

upravljački i administrativni poslovi u pravnim osobama u sustavu sporta 

Što ako tek osnivate obrt? 

Za obavljanje pojedinih sportskih djelatnosti, temeljem Zakona o sportu, uvjet je upis u Evidenciju obrta. Kako biste napravili upis u navedenu evidenciju potrebno je imati osnovan obrt, te u tom slučaju registrirate obrt bez datuma početka obavljanja djelatnosti dok se ne izvrši upis u navedeni registar. Stjecanjem  prava upisa u Evidenciju obrta i upisom u isti nadležnom uredu za gospodarstvo ili preko sustava e-Obrt prijavljujete datum početka obavljanja djelatnosti te od tog trenutka obrt smije obavljati djelatnosti iz domene sporta za koje je registriran. Prilikom prijave datuma obavljanja djelatnosti potrebno je priložiti dokaz o upisu u Evidenciju obrta (sliku ekrana iz navedene evidencije). 

Što ako već imate obrt? 

Ako ste već vlasnik/ica obrta, morate ga doregistrirati za sportske djelatnosti kako biste isti upisali u Evidenciju obrta. S obzirom da je vaš obrt već aktivan, poslovanje se ne obustavlja, ali djelatnost ne smijete obavljati prije datuma upisa u Evidenciju obrta. Nakon upisa u Evidenciju obrta dokaz o istome je potrebno poslati u nadležni ured za gospodarstvo u kojem je izvršena registracija obrta. 

Tu smo za vas

Obratite nam se s povjerenjem: zatražite ponudu, odaberite neki od paketa ili dogovorite online konzultacije.

Komentirajte

All fields marked with an asterisk (*) are required

X