loader

Kako odabrati dobar knjigovodstveni servis

Vođenje poslovnih knjiga je usluga koja treba svakom poduzetniku, kako početniku tako i velikim kompanijama. Pri tome isto može biti formirano kao interno ili vanjsko (eksterno) računovodstvo. Za vanjsko se obično odlučuju manji (često i srednji subjekti), dok interno računovodstvo u pravilu imaju veliki poslovni subjekti.

Knjigovodstvu se često ne posvećuje prevelika pažnja, već se uglavnom traži najjeftinije. Zna se dogoditi da poduzetnici razmišljaju da sami vode knjige i tako dodatno uštede iako nemaju ni osnovna znanja ni iskustvo u tom području. U obje situacije treba svakako imati na umu da zakonske kazne koje mogu proizaći iz nestručnog vođenja knjiga mogu uvelike nadmašiti željene uštede.

Smisao odabira kvalitetnog i pouzdanog knjigovodstvenog servisa je to da se možete u potpunosti posvetiti onom u čemu ste najbolji – svom poslu. Za sve brige oko promjena zakona, propisa i ostalog, zadužen je vaš knjigovođa koji ih prati i obavještava te vas savjetuje kako to najučinkovitije primijeniti za vašu tvrtku. Tako ćete uštedjeti puno živaca i vremena kod raznih birokratskih prepreka i što je najvažnije – potencijalno možete uštedjeti puno novca.

Kako onda izabrati knjigovodstveni servis?

Za početak, ne brzajte s odlukom i odvojite si dovoljno vremena za odabir knjigovodstva. U današnje doba svaki ozbiljniji knjigovodstveni servis je prisutan na internetu, te vrlo brzo i jednostavno možete doći do informacija koje će vam pomoći u selekciji (reference, broj klijenata, godine iskustva, cijena usluge, postoji li probni rok, jesu li usluge poslovnog savjetovanja u cijeni, da li je navedena cijena konačna ili postoje stvari koje se posebno naplaćuju…). 

Vrlo brzo možete ostvariti kontakt putem e-maila sa nekoliko servisa. Nakon njihovih odgovora na pitanja koje ste im postavili, možete napraviti usporedbu kvalitete njihovih odgovora te usporediti cijene koje vam nude i na temelju toga dogovoriti sastanak.

Cijena nije jedini kriterij

Cijena će vam vjerojatno biti jedan od važnijih faktora, ali ne dopustite da bude odlučujući faktor za odabir knjigovodstva. Veoma je bitno da znate koji nivo usluge dobivate za ponuđenu cijenu.

Ukoliko birate isključivo najjeftinije ponude često se zna dogoditi da usluge poslovnog savjetovanja nisu uključene u cijenu, ili da se neke usluge posebno doplaćuju, što može znatno povećati cijenu knjigovodstvene usluge. Osim vrijednosti za cijenu koju dobivate svakako neka vam presudno kod izbora bude stručnost i iskustvo poslovanja knjigovođe.

Istražite tržište i dogovorite sastanak

Nakon što obavite razgovore sa svim knjigovodstvenim servisima, sagledajte pluseve i minuse za svakog od njih i odlučite se za najboljeg. Sretno kod odabira knjigovodstva! 🙂 

Obratite nam se s povjerenjem: zatražite ponudu, odaberite neki od paketa ili dogovorite online konzultacije.

Komentirajte

All fields marked with an asterisk (*) are required

X