loader

Ukinut je obvezni rok za usklađenje temeljnog kapitala za d.o.o. i j.d.o.o.

U Narodnim novinama objavljen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima koji stupa na snagu dana 16. veljače 2023.

Između ostaloga, predmetnim izmjenama i dopunama Zakona obrisan je rok za usklađenje temeljnog kapitala jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) i društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.). Time se poduzetnike oslobađa dodatnih troškova koje bi inače imali usklađenjem temeljnog kapitala.

Sukladno tome, d.o.o. i j.d.o.o. usklađenje temeljnog kapitala moraju provesti tek prilikom prve promjene društvenog ugovora, statusne promjene ili promjene poslovnog udjela.

Ovakvom izmjenom Zakona o trgovačkim društvima postiže se eliminacija dodatnih javnobilježničkih troškova za potrebe usklađenja temeljnog kapitala jer će u tom slučaju javnobilježnički troškovi odgovarati troškovima koji bi nastali neovisno o obvezi usklađenja temeljnog kapitala.

Dioničkim društvima (d.d.) i dalje Zakonom o trgovačkim društvima stoji propisan rok za usklađenje temeljnog kapitala najkasnije u roku godine dana od dana uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Napominjemo da d.d. odluku o usklađenju temeljnog kapitala može donijeti  na redovitoj godišnjoj skupštini na kojoj će se raspravljati o godišnjim financijskim izvještajima za 2022. i koja bi se trebala održati najkasnije do 31. kolovoza 2023, odnosno u roku osam mjeseci od završetka poslovne godine.

Obratite nam se s povjerenjem

Tu smo za vas: zatražite ponudu, odaberite neki od paketa ili dogovorite online konzultacije.

Komentirajte

All fields marked with an asterisk (*) are required

X